Uyku hayatımızın üçte birini geçirdiğimiz sağlıklı yaşam için vazgeçilmez bir olgudur.

Horlama; ağız ve burun arasındaki hava yolunun daralması sonucunda nefes alıp verirken uyku sırasında ortaya çıkan gürültülü sestir. Dilin arkası, yumuşak damak ve küçük dil birbiri üzerine gelip yapıştığında nefes alışveriş sırasında titreşir ve ses çıkmasına sebep olur.

Uyku apnesi hastalığı; hastanın uyku sırasında nefesinin belli bir süre (10 sn ve üzeri) durması sonra tekrar nefes almaya başlamasıdır. Bu sırada hastanın kanındaki oksijen değerleri düşer ve nefes alabilmek için vücut kendini uyandırır. Gece uyanmaları kişinin uykusunu bölmüş olur ve gece boyunca bu süreç tekrarlandığı için hasta sabahları yorgun ve uykusuz uyanır. Horlayan insanların çoğunluğunda tansiyon, kalp problemleri, damar tıkanıklıkları, mide bozuklukları gibi problemler görülür. Bu hastalarda horlama ve uyku apnesi tedavi edildiği zaman ciddi şekilde bu problemler de ortadan kalkmış ya da azalmış olur.

Horlama toplumda çok sık görülen bir problemdir. Genellikle yetişkinlerde ve erkeklerde daha çok görülse de çocuklarda ve gençlerde de görüldüğü saptanmıştır. Belli bir yaştan sonra kronikleştiği görülmektedir. Genelde bu problem en sık şişman erkeklerde görülür, yaş ilerledikçe artarak devam eder. Hastanın kendisine olduğu gibi sosyal çevresine de yansıttığı ciddi bir problemdir. Etrafındaki insanlar uyuma güçlüğü yaşarlar. Horlayan insanların bir bölümünde ise hasta farketmese de ciddi bir sağlık problemi olan uyku apnesi görülmektedir.

Uyku apnesi ve horlama tedavisi için birçok yöntem kullanılmaktadır. Çeşitli cerrahi yöntemlerin dışında en basit ve kolay uygulanacak yöntemlerden biri ağız içinde kullanılan, dişlik tabir edilen apareylerdir. Diş hekiminizin size vereceği gece yatmadan önce ağız içine takılan apareyler ile alt çenenin öne alınması sağlanır. Böylece dil kökü öne gelerek hava yolu açılır. Her gece bu aparey düzenli bir şekilde kullanılarak hava yolu genişlemesi sağlanmış olur.

Horlama protezi kişinin ağız ve diş yapısına özel olarak, takıp çıkarılabilecek şekilde yapılmaktadır. Hastanın gece yattığında düzenli bir uyku uyumasını sağlar, tıkanmayı ortadan kaldırır ve rahatlatır. Hastalık ne kadar erken fark edilirse tedavi süresi o kadar kısalmaktadır. Bu takılan apareye horlama protezi adı da verilir. Hastalık erken teşhis edilmiş ise diğer yöntemlere göre daha avantajlıdır. Kullanımı ve taşıması kolaydır, kullanıldığı andan itibaren horlamada azalma görülür, cerrahi müdahale gerektirmez ve ucuz bir yöntemdir. Sadece gece yatarken takılmaktadır.

Volkan Güney - DoktorTakvimi.com